dimarts, 2 d’agost del 2016

Teràpia amb animals a la Residència ‘‘Sa Creu’’. Patronat Joan XXIII

Teràpia amb animals a la Residència ‘‘Sa Creu’’. 
Patronat Joan XXIII
La nova iniciativa que estem realitzant a la Residencia ‘Sa Creu’ va començar el 25 de Juny amb una idea que ens ha duit a una gran aventura, que està produint èxits. Es tracta d'un projecte que te un enfocament transversal, amb dos principals protagonistes, en primer lloc les persones amb discapacitat intel·lectual de la residència, que precisen de recolzaments generalitzats per a la realització de les activitats de la vida diària i en segon lloc, els animals de companyia, en concret, cans de la canera municipal d'Inca.

Aquest projecte parteix de l'evidència que des de temps remots els animals han estat utilitzats per le persones com a part de la teràpia de pal·liació de malalties i que influeixen a aspectes com per exemple: millora la mobilitat, motricitat, coordinació, responsabilitat, l'empatia, la comunicació, reducció l'ansietatAmb el poc temps que du en marxa aquest projecte , ja hem pogut observar com ambs protagonistes trenquen barreres i estableixen un tipus de comunicació eficaç, les persones amb discapacitat experimenten la transformació de ser cuidades a ser ells mateixos els cuidadors, adquirint així la sensació de ser una persona de valor y sentir-se útils. A més coneixem bé que els animal s de companyia produeixen un efecte catàrtic, la qual cosa permet que la persona se desfogui. També s'ha pogut veure que estableixen relacions ràpidament, ja que hem de recordar que són cans que no tenen una vida fàcil i normalment tenen un gran nivell d' empatia i de proporcionar estima.

Es van realitzar reunions amb l'Ajuntament d'Inca, en concret , amb els responsables de l'Àrea de medi-ambient i amb els responsables de la canera municipal, per posar en comú aquesta iniciativa. Gràcies al seu recolzament i a la fundació Natura Park, es va donar al projecte el «pistoletazo» de sortida.
Es va acordar un horari de visites, els dilluns i els divendres de 10:00 a 11:00 h, a on el tècnic de la canera col·labora realitzant el trasllat dels animals a la residència, a més de participar a les activitats que es duen a terme al centre. Dia 11 de Juliol es va realitzar la primera prova, a la Residència ‘Sa Creu’, amb la col·laboració de Susi, una cusa que ens ha sorprès per la seva gran empatia, ja que des de el primer moment va connectar a nivell emocional amb les persones amb discapacitat. Els següents dies, veient el resultat , vam afegir dos cans més, Hund i Luna.

 A més, cal dir, que aquest projecte continua creixent , ja que el dia 27 de Juliol del 2016, es va posar en marxa a l' habitatge supervisat Sa Creu, amb petis matisos respecte a l'activitat duita a terme a la residència, ja que ho vam adaptar a les necessitats de les persones que hi viuen a l'habitatge . L'activitat ha consistit en inscriure a les persones de l'habitatge com a voluntaris de la Fundació Natura Park encarregada de gestionar el voluntariat de la canera municipal. Aquesta activitat es realitza un dia a la setmana i consisteix en desplaçament de les persones de l'habitatge a la canera per gaudir d'un passeig , voluntaris i cans.









Amb tot això explicat, només donar les gràcies,
En primer lloc a les persones amb discapacitat per la seva implicació, per ensenyar-nos dia a dia lliçons de solidaritat i per fer-nos la tasca tan fàcil. Gràcies en segon lloc als que són ja els seus amics els cans, en concret als que ens ajuden a tirar endavant aquest projecte, Susi, Luna i Hund, i als que al mateix temps donen l'oportunitat de ser estimats i d'experimentar emocions. Per a acabar, gràcies a tots els implicats en aquesta iniciativa; Patronat Joan XXIII, Àrea de Medi-ambient de l'Ajuntament d' Inca, Fundació Natura Park i el personal de la canera i de Sa Creu.
Mario Romera Romera i Mar Navarro Reguillo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada